tirsdag 15. februar 2011

Når plantene får spisevegring

De tidlige tomatplantene mine har fått en tøff start: For mye vann, for mye lys, og for lav temperatur.....

Det gir et godt utgangspunkt for å reflektere litt rundt temaet "plantenæring".  Vi har lett for å tenke at hvis vi bare tilfører riktig mengde gjødsel får vi flotte planter. Og hvis noe går galt tenker vi ofte at vi har gjødslet for lite - eller på feil tidspunkt.

Det er viktig å huske på at tilgang til næringstoffer er noe annet enn opptak av næringstoffer. Det er fullt mulig for en plante å "sulte ihjel" selvom jorden den er plantet i er full av næring. Vi kan sammenligne med personer med spiseforstyrrelser: Det er jo ikke tilgangen på mat som er problemet.... En av hovedinnvendingene mot kunstgjødsel er nettopp dette: Kunstgjødsel er næring som gis i en form som planten ta opp. Det gir i verste fall bulemiske planter - og i beste fall "bare" dårlig jord.......

I plantedyrking kommer vi stadig tilbake til de tre faktorene vann, lys og temperatur. Det er disse faktorene som avgjør plantens næringsopptak og dermed livskraft. En fjerde faktor er surhetsgraden i jorden. Plantejorden kan være stappfull av næringstoffer, men hvis pH'en er for høy eller for lav vil plantene allikevel ikke kunne nyttigjøre seg den næringen som finnes.

I potten til venstre har to frø (av fire) av sorten 'Gardener's Delight' spirt opp. Til tross for elendige forhold er småplantene forholdsvis robuste og viser ikke tegn til næringsmangel. I potten til høyre har tre frø (av fire) av sorten 'Outdoor Girl' spirt. De har vokst raskere enn 'Gardener's Delight', men bærer samtidig tydlig preg av næringsmangel: Bladflaten har store felt med ujevn grønnfarge. For mye vann og lys og for lav temperatur har gjort det vanskelig for plantene å ta opp næringstoffer fra jorden. Vi kan godt si at dårlige forhold gir planter med spisevegring!Akkurat disse tomatplantene har hatt nøyaktig like forhold. Jeg sådde dem i litt for tørr jord, og derfor vannet jeg pottene rikelig - og tenkte at de kunne stå og trekke vann en stund og så skulle jeg flytte dem. Samtidig sviktet tidsbryteren til lysrørene i planterommet. I tillegg ble det (midlertidig) mildt ute, så jeg slo av varmen. Så gikk jeg til sengs med leddbetennelser og influensa.......Plantene har altså stått i vann, med lys hele døgnet og i lav temperatur i mange døgn.

Da er det interessant å legge merke til at den mest "robuste" sorten, 'Outdoor Girl', er den som åpenbart lider av næringsmangel (gule flekker på bladene). Mens drivhus-sorten 'Gardener's Delight' tilsynelatende har taklet de dårlige forholdene riktig bra. 

Det er ikke mulig å trekke noen konklusjon om tomatdyrking ut fra mine mishandlede og forsømte småplanter. Men det er mulig å trekke noen konklusjoner om planters næringsopptak: Det finnes ingen fasit eller "quick fix". Vi må observere og følge med og bruke sunt vett!

Heldigvis oppdaget jeg alle tabbene i tide: Plantet om til tørrere jord, satte pottene varmere, og sørger for at de har minst 8 timers mørke i døgnet. Etter ett døgn var alle småplantene struttende og grønne igjen.

Jeg har sagt det før: Det handler ikke om å ha "grønne fingre". Det handler om å utvikle "grønne øyne".

9 kommentarer:

November- symra sa...

Her henter jeg stadig ny kunnskap om hage og alle små og store faktorer som spiller inn.
Vil bare takke deg for at du deler så raust av din kunnskapskilde med oss andre.

ElseT sa...

Eg har ikkje oppdaga bloggen din før i dag, men då kom brillene fram på nasa og eg syg til meg av kunnskapane dine. Mon tru om dette kan verte favorittbloggen min...

nina sa...

Tusen takk for hyggelige kommentarer - dere aner ikke hvor stor pris jeg setter på dem! Blir stadig like forundret over at noen tar seg tid til å lese skribleriene mine..... :-)

Fies notiser sa...

Gjødsling er kjempevanskelig, synes jeg, men blir stadig litt klokere - etter å ha lest dette ble jeg enda klokere :-) Jeg er alltid redd for å gjødsle for mye, dermed blir det kanskje for lite, skjønner nå at man må "lese" plantenes behov! Ønsker meg mye mer om dette temaet, Nina (hint-hint) HS

Anonym sa...

Hei!!
Takk nok en gang for en inspirerende blogg, og for at du tar deg tid til å formidle all din kunnskap til oss andre !!
Må bare fortelle at jeg i dag har satt 4 skåler med tomatfrø!! Så kry så kry.. dama på gartneriet såg litt rart på meg , men .... =) nå skal jeg prøve å få tomater litt 'jevnt over' som du tipset om...
2ne

Nina sa...

Så flott! Hvilken sort valgte du? Små eller store, gule eller røde, veksthus eller friland..... jeg er kjempenysgjerrig! :-))

Anonym sa...

Hei Hei !!!
Nå håper jeg ikke du har alt for høye forventninger til meg ...=) jeg er bare en skarve nybegynner med frisk mot , og som tåler å gå fem på noen ganger før jeg gir meg ..=)
Jeg har laget tre potter i kjøkken vinduet med sorten ..... eh.....
"Solanum lycopersicum"...de skulle være kompakte og lavt voksende, og jeg håpet at det ville slå ann ... men ... det er ikke noe liv i pottende enda ... så da spørst det vel .... MEN: jeg var invitert i middag her en helg, og tok med en av potteplantene som en 'vertinne gave', og der i huset er den nå 2 cm !!! he he .jaja .... det var det med grønne fingre ...=)
men jeg har jo litt frø igjen, så da prøver jeg igjen litt seinere ....:=)
Her har våren så vidt vist seg med snø klokker og lysere dager, men vi får visst ny ladning med snø fra i morra .... men den kommer når den kommer ..=)

nina sa...

Det første jeg tenker på er om såpottene har hatt jevn fuktighet? Særlig hvis de står i solvendt vindu tørker de fort ut! Det kan godt være de trenger en liten dusj nesten hver dag selvom de er dekket av plast. I vinduet kan de også bli utsatt for trekk - det kan forsinke eller hindre spiringen. Og så kan det jo være at frøene har havnet litt for dypt i pottten?
Stå på! Dette går bra! :-)

Anonym sa...

Hei igjen !!
Må bare fortelle ... det gror !!!!
Pr i går ettermiddag var det kommet opp to grønne spirer i to av tre potter ...=) men tomater er nok lagt unna enda ...=)
2ne...=)