lørdag 4. februar 2012

Gratis hudpleie

Pelargonier med duftende blader er spennende planter. Mange blir helt "hekta på" pelargonium - det er ikke jeg (enda), men jeg er veldig glad i de jeg har! En eplepelargonium har jeg hatt i fem-seks år nå. Jeg har gitt bort utallige stiklinger.  Den har tålt uttørring og reisefravær og vanskjøtsel - og hver gang jeg klipper den ned kommer den raskt og tett og flott tilbake. I år ble den kjempestor, og ganske uryddig - prydverdien var rett og slett ikke veldig stor..... Omsider fikk jeg somlet meg til å klippe den ned. En uke senere er den full av blader igjen.

Etter å ha blitt klippet brutalt ned.....

 ......ser den sånn ut etter en uke.

De avklipte plantedelene dufter sterkt og godt. Jeg legger dem på glass og fyller over olje - det blir deilige hudpleieprodukter! Olivenolje blir for fet - raps- og solsikkeolje fungerer bedre. Etter hvert som man får litt erfaring med bruk av oljer og planter blir gjerne oljeutvalget i dagligvarebutikken litt lite: Jeg kjøper mine oljer fra Telemark Urtebrænderi (www.myrra.no), som har en fantastisk nettbutikk og et utrolig spennende utvalg. God service har de også: Rask forsendelse og raske svar på spørsmål! Selvom man ikke kjøper er nettbutikken deres verdt et besøk: Her kan man lære mye, spesielt om oljer!


Denne gangen har jeg lagt pelargoniumbladene mine ned på en blanding av ca. 50% macadamiolje og 50% tistelolje. Macadamiolje er ganske fet, men opptas allikevel nokså lett av huden. Den inneholder bl.a. palmitosyre, som forekommer naturlig i underhuden men reduseres med alderen. (Macadamiolje er i tillegg kjempefin både til steking og som salatolje).  Tisteloljen er ganske tørr, og passer godt som "bærer" for fetere oljer. Den er fin til voksen hud - og i tillegg bruker jeg den mye i mat (kald).



Selv om plantedelene dufter sterkt, tar det tid før de eteriske planteoljene trekkes ut i "mine" oljer. Jeg regner rundt seks uker som normal "trekke-tid".

Når tiden er inne siler jeg fra plantedelene, og heller den ferdige "pelargonium-oljen" over på en mørk flaske med tett kork (som jeg også kjøper hos Telemark Urtebrænderi - se under "emballasje"). Anvendelsesmulighetene er mange: Som renseolje; i steden for eller i tillegg til dagkrem og nattkrem; som kroppsolje; på tørre albuer, knær og føtter; som hårkur; på negler.......

Denne gangen skal jeg bruke oljen til å lage en "body scrub" - en skrubbekrem. Etter at plantedelene er silt fra fyller jeg glasset opp med grovmalt kaffe og sukker i nogenlunde like mengder. Tidligere tilsatte jeg ofte litt grovt salt også, for å få økt "slipe-effekt". Men salt virker uttørrende på huden, så etterhvert som jeg blir eldre og huden blir tørrere har jeg droppet saltet og bruker heller mer sukker og kaffe.

Så får blandingen godgjøre seg i enda etpar uker, før glasset settes inn i dusjen og brukes daglig til massasje på celluliter og hard hud og nuppete lår og sjaskete overarmshud. Det øker blod- og lymfesirkulasjonen på typiske "problemområder" for oss kvinner, virker avgiftende, og renser huden mekanisk.

Sånne "skrubbe-blandinger" koster flere hundre kroner i butikken. Jeg synes det er kjempegøy å ta plantene i bruk på denne måten også! 

9 kommentarer:

ElseT sa...

Hei Nina, endå ein gong ein lærerik artikkel frå deg. No har eg eit spørsmål litt på sida av kroppsmassaje-olje. Eg høyrde ein gong på eit radioprgram om å lage seg krydderolje, til mat, sjølve av urter og granskot eller kva det måtte vere. Der vart det PRESISERT veldig grundig at det ikkje var å anbefale på grunn av at bakteriane fekk gode vekstvilkår i ei slik flaske. Sidan det har eg ikkje våga å lage slikt olje. Kan du seie noke om kva eg må passe på så eg ikje lagar ei slik bakteriebombe. Det hadde vore så kjekt å lage små flasker med ulike smakar som eg kunne bruke opp før oljen vart harsk. Spent på om du kan hjelpe meg med svar på dette.

AnetteM sa...

Spennende! Er det et sted man kan få en god og lettvinn oversikt over hva slags vanlige hageplanter som er trygt til slik bruk?

Garden Living sa...

Hei!
Fin og spennende blogg du har :-) Dette er jo en fin måte å bruke avklippet på duftpelargonium på eller andre urter også.
Det finnes så mye bra en kan lage selv uten masse kunstige tilsettninger. Takk for tips!

nina sa...

Kjære Else, Jeg kjenner at jeg må ta meg sammen for ikke å bli skikkelig irritert: Det er da utrolig hvordan alle disse "synserne" i media skal få lov til å dominere oss! Rene (steriliserte) flasker og glass; gode (helst økologiske) oljer og friske råvarer er alt som skal til for å lage gode, sunne produkter. Selvfølgelig er det bakterier i dem - men så lenge beholderen er nokså lufttett og oppbevaringstiden holdes innenfor rimelige grenser er de ikke skadelige! (De aller fleste bakterier er jo faktisk bra for oss!) Men det finnes masse "eksperter" som ser ut til å mene at det beste ville vært hvis alt vi får i oss er fremstilt i et laboratorium under full kontroll - og i tillegg finnes det ganske mange som har økonomisk interesse av at vi kjøper produkter fremfor å lage dem selv. Gå i gang, du, Else! Det er gøy, lett, sunt og morsomt å lage sine egne oljer! De blir garantert mye sunnere enn ferdigkjøpte produkter som er tilsatt allverdens konserveringsmidler og E-stoffer!

nina sa...

Hei, Anette! Jeg har ikke planer om å lage noen systematisk "oversikt" - i utgangspunktet kan jo faktisk de fleste plantene i hagen og i grøftekanten brukes til noe....... Men jeg kommer til å blogge ganske mye om hvordan jeg selv tar i bruk ulike planter, så det er bare å følge med. Det finnes mange gode nettsteder om nytteplanter: To av mine favorittsteder er sidene til Henriette Kress (http://www.henriettesherbal.com) og Plants for a Future (http://www.pfaf.org).

nina sa...

Kenneth: Så hyggelig at du liker bloggen min! Helt enig: Det er mye man kan lage selv - på en enkel, billig og grei måte, uten å bruke mye tid. Og så er det gøy....!

ElseT sa...

Takk, Nina då set eg igang!

Jenny Kaatz sa...

Hyggelig og interessant blogg du har. Dette er selvfølgelig en fin måte å bruke utklipp eller andre urter også. http://goo.gl/2fiVkL

Anonym sa...

Så kjekt. Liker også å lage produkter fra bl.a hagen. Har i år laget eg bringebær eddik, eg går utifra at den skal holde seg ei stund. Lagde den med epplecider eddik og fylte opp eit norgesglas med Bringebær. Prøvde først ut ei oppskrift der det var mye mindre bær, men eg syntest ikke den var så god. Men denne ble nydelig, tar ei spiseskjei i vann kvar morgen. Ellers tenkte eg å bruke den til sauser…..får sjå ka eg finner ut av. Nam,nam