onsdag 30. juni 2010

Rosenvann: Duftende luksus!

Så kom varmen for alvor. Alle planter - både hageplantene og ugress - vokser nesten fra time til time. Jeg gjødsler med kompost og vanner - og forsøker å holde ugresset unna i blomsterbed og kjøkkenhage. Hektisk aktivitet - og mye tungt arbeid!

Men alle villplanter trenger jo ikke lukes vekk. Plutselig dukket det opp etpar praktfulle blå lupiner inn i en rosebusk. De skal få stå. Er det ikke vakkert?


Innimellom alt "kroppsarbeidet" trengs det litt luksus. Akkurat nå lager jeg rosenvann av de første rosebladene. Egentlig skal rosenvann lages av helt nyutsprungne roser - men jeg har aldri hjerte til å "høste" rosene før de er nesten avblomstret. Da har de litt mindre duft, men er fortsatt et fantastisk råstoff for hudvann som kan brukes gjennom hele vinteren.

Man tager en bolle/kjele med roseblader, heller over vann som er kokt opp og avkjølt i noen minutter, legger over lokk, og lar det stå og trekke noen timer eller over natten. Brygget siles og helles på flasker eller i isbitposer. Jeg lager gjerne en liten flaske for umiddelbar bruk, og heller resten på isbitposer. Om vinteren klipper jeg løs 2-3 biter av gangen og lar dem tine i en liten kinesisk bolle: Da har jeg et nydelig, velduftende og delikat hudvann som holder seg friskt i 3-4 dager. Mye bedre for huden enn mange parfymeriprodukter - som dessuten koster en formue!

Idag puttet jeg litt salvie inn blant rosenbladene: Salvie virker rensende og desinfiserende og dufter dessuten nydelig. Det gir stor glede å lage gode produkter av så vakre råvarer som dette!

2 kommentarer:

Magga sa...

Så god luksus-ide! Jo, vakkert bilde!
Her har det regnet lenge og ikke vært innbydende hagevær. Ser som deg at det gror over i beddene! Tar helt av! Hadde det så pent og ryddig for noen uker siden, nå skal det mye jobb og klipping til før det ser bra ut.Har også mest vårblomster, så det blir lite farger nå. MEN nå begynner straks rosene å blomstre!!

Unknown sa...

Mimmi laget rosenhonning til sn sommerfødseldag..
hun fyllte et halvt honningglass med med
rosenblader og snudde glasset oppner noen ganger,
lot stå noen dager. og serverte den mest nydelige rosenhonning.