torsdag 19. januar 2012

På'n igjen!

Nå er det på tide å starte hagesesongen! Selv om vinteren ikke riktig har festet grepet her på østlandet (kanskje den egentlig ikke kommer "på ordentlig" i år?), er disse siste ukene i januar ideelle for å så stauder (flerårige planter): Vi putter frø ned i jord, vanner litt, venter noen dager - og setter sådden ut.
Etpar spatak med snø over sikrer at fuglene ikke spiser opp frøene. Og når snøen forsvinner, forhåpentlig om 10-12 uker, vil de fleste frøene spire etterhvert - og vi har plutselig tilgang til mange titalls (eller hundretalls) nye planter til hagene våre!

For meg er den viktigste grunnen til å så planter fremfor å kjøpe dem, at jeg får tilgang til et langt større utvalg enn det hagesentrene tilbyr. Et kjapt eksempel: I fjor tror jeg Plantasjen her i mitt område hadde 5-6 forskjellige sorter av akeleie. En kikk gjennom bare tre frøkataloger gir meg mulighet til å bestille frø til 21 forskjellige sorter. Sorter med helt andre vekstformer, farger, blomstringstider. Det finnes til og med høstblomstrende akeleier!

De fleste akeleiene er tofarget - denne er rent blå. Sådd i januar, plantet ut i april, blomstret i mai - og har blomstret i mai/juni her på Lørenskog siden 2006





Visste du at det finnes minst 13 kornell-sorter som er herdige hos oss, og som er gode, dekorative og hurtigvoksende busker og hekkplanter? I hagesenteret får du kanskje tilgang på 2-3 ulike korneller. Hvis du sår dem nå, har du en 2 meter høy hekk i 2014. En pakke frø, nok til å plante en 25 meter lang hekk, koster kanskje femti kroner......

6 kommentarer:

Gyldenlakk - hage og pusterom sa...

Godt å bli påminnet dette! Jeg sådde noen akeleier av litt spesielt sort i fjor vinter, men de kom dessverre ikke fram. Får prøve igjen med noe nytt i år. Ha en fin helg!

Bente Antonsen sa...

Hei.Vinteren er kald i år på 69 grader nord og vi har lite snø, så jeg må nok utsette såing av staudefrø en måned eller to.Jeg hadde tenkt å så noen staudefrø i år og sette dem ut i snøen for å se om det fungerer her hos oss. Det er artig med stauder i hagen som man har sådd selv.Magnar Aspaker i Harstad får det til, men han bor litt lenger sør!.

Mia sa...

Det är helt klart mer variantion på frö än innehållet hos gartneriene och så är det så kul om det spirar (vilket det inte alltid gör hos mig..) Frö till korneller har jag inte tänkt på, tar det så kort tid alltså? Då är frågan om jag inte ska spana efter några spännande sorter :)

ElseT sa...

Tidlegare hadde eg rett og slett ikjje interesse av akeleier,tykje dei var kjedelege og kort blomstringstid, men etter eg oppedaga all den variasjon som vart tilgjengeleg i frøverda så har eg i år mange sortar på lista over sådde frø. Så einig med deg, det er så mykje spennande og så vert det rimeleg planter-

Roser og Patina sa...

Hei. Jeg er også veldig glad i å så frø. Det hørtes spennende ut å så kornell:) Vet du hvor jeg kan få tak i frø?

nina sa...

Bente: Det gjør ingen ting at det er kaldt ute: Frø til planter som er herdige i din klimasone tåler godt å bli satt ut: Så lenge planten tåler klimaet, tåler frøet det også! Jeg sådde staudefrø om vinteren da jeg bodde i Hammerfest i en periode - og det gikk helt fint (helt til reinsdyrene kom på sommerbeite....).
Mia: Jeg kan love deg: Det er slett ikke alt som spirer her heller! :-)
Ellen: Impecta (www.impecta.se) har frø til to konrnell-sorter, inkludert sibirkornell med den lekre, røde barken. Chiltern (www.chilternseeds.co.uk) har seks sorter, men jeg tror ikke alle er herdige her til lands.