torsdag 7. februar 2013

Om plantelys og planter og lys og litt om "daglengde"


Jeg tenkte kanskje noen kunne være interessert i å vite litt mer om planter og lys? Litt tørt stoff, kanskje - men forhåpentligvis også litt nyttig........

Hvis vi skal ale opp planter inne må vi gi tilleggslys. Punktum. Det finnes unntak. Men vi hobbydyrkere liker jo å så mange forskjellige planteslag og sorter: Grønnsaker, krydder, sommerblomster i flere varianter - og da trenger vi mer og "annerledes" lys enn det vi vanligvis bruker hjemme.

Riktig frekvens
Det første som er viktig å vite er at det lyset som brukes i plantenes fotosyntese har bølgelengder som ligger innenfor området 400 til 700 nanometer (nm). Ofte markedsføres slike lys med at de "ligner dagslys", men man bør uansett dobbeltsjekke at bølgelengden ligger innenfor dette området. Alle som forhandler lyskilder skal kunne opplyse hvilken frekvens de ulike pærene/rørene har - det er bare å spørre! Hvorfor er dette viktig? Enkelt sagt fordi plantene "bruker" lys med ulik bølgelengde (og dermed ulik farge, slik vi oppfatter det) på forskjellig måte. For eksempel er rødt lys ofte avgjørende for frøspiring, mens blått lys kan påvirke plantens formdanning.

Men det holder ikke bare å sørge for at lyset har den riktige sammensestningen (bølgelengden): Det må også være nok av det! Nå er det sånn at ulike planter har forskjellig lysbehov. Men for våre hobby-dyrkingsformål kan vi bruke en tommelfingerregel som sier at vi bør gi plantene våre minst 5000 Lux, som er målet på lysmengde pr. areal.  Kan vi få til mer lys er det bra: Plantene kan nyttigjøre seg både det dobbelte og tredobbelte (og mere til) av denne lysmengden. Med andre ord: Jo mere lys, jo bedre!

Ørlite realfag:
Litt enkel fysikk og matematikk: Lysmengden måles i Lumen. Formelen er sånn: Lux = Lumen/m2 (Lux = Lumen delt på kvadratmeter). Eller: Lux x m2 = Lumen (Lux ganger areal = Lumen). Hvis vi skal belyse 1 kvadratmeter er altså antall Lux lik antall Lumen.

Sparepærer
En sparepære på 20W oppgis å gi en lysmengde på ca. 950 Lumen. Hvis vi har f.eks. 3 miniveksthus stående på et bord eller i en hylle, tar de kanskje opp et areal på ca. 0,5 kvadratmeter. Det betyr at sparepæren på 20W gir plantene en lysmengde på 950 lumen x 0,5 m2 = 1900 Lux. Det er med andre ord altfor lite i forhold til minimumet på 5000! Vi bør ha minst tre slike pærer til et planteareal på 0,5 kvadratmeter, for at plantene våre skal få nok lys. Da kommer vi opp i 5700 Lux, noe som er forholdsvis akseptabelt.


Sparepærer gir godt plantelys, men vi må ha mange av dem for at plantene skal få nok: 
Minst tre 20W-pærer til 0,5 m2 - gjerne dobbelt så mange!


Det markedsføres "plantelys" som består av to lysrør på 18W hver. Ett slikt armatur vil gi oss i overkant av 2000 Lumen, og dermed nesten 5000 Lux på 0,5 m2. Med andre ord: Helt på grensen av hva som trengs. Jeg ville definitivt supplert med etpar sparepærer! (Egentlig ville jeg unngått denne løsningen: Den er uforholdsmessig kostbare i forhold til effekten. Mye bedre å investere noen hundrelapper til, og få lysrør med større effekt!)

De lys-løsningene vi velger er selvfølgelig både avhengig av hvor god plass vi har og ikke minst av lommebokens størrelse. Selv bruker jeg både lysrør, natriumlamper og sparepærer.

Natriumlamper
Natriumlamper (høytrykks) er de "gammeldagse" drivhuslampene - de koster litt i innkjøp, men er veldig effektive hvis man aler opp planter på et areal som er større enn noen hyller eller bord: Hver lampe har en lysmengde på ca. 55.000 lumen - det gir nok lys til å dyrke småplanter på hele 10 m2 fra én lyskilde.  I  f.eks. et lite hobbyveksthus på 10-12 m2 gir en slik lampe, sammen med dagslyset, veldig gode vekstvilkår. Ulempen med dem er at de er relativt kostbare i innkjøp (1500-2000 kroner), og at de avgir ganske mye varme. (I et uoppvarmet hobbyveksthus kan det være en fordel: Man får den lille tilleggsvarmen som trengs fra lampen, og slipper utgifter til ekstra oppvarming. Men obs. obs: Hvis lampen ikke står på hele døgnet - og det bør den ikke - må vi sette på litt varme om natten).

Natrium høytrykkslamper er en tradisjonell veksthuslampe. Den gir flott plantelys, og varmer opp hobbyveksthuset i tillegg. Brukt inne må vi passe på å holde lav temperatur i rommet, fordi lampen avgir så mye varme. Den må henge høyt over plantene: Nesten 1,5 meter. 




Lysrør
Fordelene med lysrør (Hvite! Husk fargespekteret: 400-700 nanometer) er at de kan henge veldig nær plantene, fordi de avgir lite varme - dermed går lite lys tapt. Men det er viktig å huske på at vi må ha lysrør med skikkelig effekt: Jeg bruker armaturer med 2 x 58W - det gir ca. 10.000 Lumen. Et slikt armatur montert over en hylle som er ca. 2 meter lang og 40-50 cm bred gir plantene 10.000 Lux - det er kjempebra!  Det fungerer godt å henge slike armaturer i en hylle: Da kan man ale opp planter i minst tre høyder f.eks. i et kjellerrom, og får effektiv arealutnyttelse og godt lys.

Her har jeg hengt opp lysrør i tre "etasjer" i en Ivar-hylle fra Ikea 
(fikk bare med to etasjer på bildet....).
 Det gir godt plantelys og god plassutnyttelse.



Det kan også være greit å vite at en skikkelig rengjøring av de rørene/pærene man har kan ha stor effekt på lysmengden til plantene: I min lærebok fra gartnerskolen står det at tapet av lys på grunn av støv og skitt på lampene kan være så stort som 30%. M.a.o: Frem med støvklut og grønnsåpe!

De fleste planter liker 8 timers søvn - akkurat som oss
Hvor lenge skal lyset stå på? Huff! Det er absolutt ingen grense for hvor komplisert svaret på det spørsmålet kan være!! Profesjonelle plantedyrkere må forholde seg til begreper som obligate kortdagsplanter, kvantitative langdagsplanter, dagnøytrale planter, kort-lang-dagsplanter og dessuten vite at noen planter er langdagsplanter ved høy temperatur og dagnøytrale ved lav temperatur - og mye mer....... Men for vårt bruk tar jeg sjansen på å si at de fleste plantene vi dyrker hjemme/inne for å plante ut i hagen senere "liker" god belysning i 15-16 timer pr. døgn. Med andre ord: Ca. 8 timers "søvn" - omtrent som oss.




















11 kommentarer:

krepsemor sa...

Tusen takk for et veldig informativt innlegg om plantebelysning! Selv har jeg to stk plantelys med 2 x 36 watt, men forstår at jeg med fordel kunne satset på 58 watt som du har! Men så er det dette med ideell avstand til spirene!
Mine henger i kjetting, så det er enkelt å regulere avstand, særlig etterhvert som plantene vokser.
Kan du si noe om temperatur? Mine spirer står nå i kjelleren, og når det er minusgrader ute, så blir det fort ned mot 10 grader og kanskje under også! Hva er mest gunstig?

Anonym sa...

Etter at frø har spirt bør temperaturen senkes - men helst ikke gå under ca 15 grader for de fleste planteslagene. Hvis kjellerrommet ditt er så kaldt som du sier ville jeg satt opp noen provisoriske "vegger" rundt plantekassene for å forsøke å heve temperaturen noen grader om natten. Isoporplater? Kartong med filt/gamle lakner/håndklær surret rundt - tapet sammen med pakketape? Aviser brettet i to eller tre på langs og tapet sammen? Om dagen ville jeg senket lysrørene nesten helt ned til plantene, for å gi dem den lille ekstra varmen som lysrørene bidrar med. :-)

nina sa...

....og hvordan ble dette postet som "anonym"??? hmmm....

Anonym sa...

Takk for god info.
Vi ser på å bygge noen hyller nå for å drive frem frøplanter. Som vi forstår så langt så vil lysstoffrør være egnet frem til plantene skal ut i den varme gode norske sommerern. Det som er litt uklart er:
- Vil det lønne seg for plantene med flere svakere lysstoffrør enn ett sterk? F. eks. 4x18w vs 1x58w
I hvor stor grad vil avstanden fra lystoffrøret til plantene påvirke lux?
Hva med reflektor. Vet fra akvarium at reflektor blir oppgitt til å nesten doble effekten. Har dette noen funksjon for planter?

mvh
Nyskjerrige Nesoddinger

Anonym sa...

Og til sist: hva med rør for akvarium? Ser at flere av disse er bred-spekter og gir mye Lumen per Watt. Varme har vel også noe å si for at plantene ikke skal bli svidd.

Anonym sa...

Tusen takk for flott innlegg!! Jeg har spurt og gravd etter info om bruk av sparepærer osv, men veldig få kan gi ordentlig svar! Endelig et sted med god og proff informasjon! :-)

Anonym sa...

Hei nå har jeg vært og kjøpt sparepærer , men de oppgir ikke Nm og butikken kunne ikke svare... Pæren er på 20w og 1250 lm, så det er vel bra. Derimot oppgis det K som vel har med fargespekteret? Mine oppgis det 2700 K, kan de brukes som plantelys? Alle pærene deres var 2700 K....

På forhånd Tusen takk for svar.

Anonym sa...

Jeg har hatt noen planter på terrassen i sommer stående i plastkasser med hull i bunn. Nå har jeg tatt inn noen tomatplanter som ikke har fått tomater enda og noen squash planter. De står på et rom i 2.etg. med på hyller tilsvarende dine. Har bare et enkel lysrør og skjønner jeg må kjøpe inn mer. Ville bare høre med deg om du har noen erfaring med høstplanter. Tenkte jeg kunne prøve å så noen frø også f. eks. gulrot og reddik. Sporsmåley er bare: Vil de klare å vokse frem og modnes kanskje henimot november?

Espen sa...

Inspirert av denne artikkelen kjøpte jeg en IVAR-hylle i fjor høst og seks 2x36 watts armaturer som jeg hengte opp under hver hylle. Bruker vanlige lysrør på 4000K. Det er så lyst at det føles som å komme inn fra solen når jeg går ut av rommet.

En helt annen verden enn det jeg har fått til før. Hyllen står i et eget rom i kjelleren der jeg også gulvvarme, men den trenger jeg ikke mye av. Temperaturen er varierer mellom 15-18 grader i døgnet (timerstyrte lamper 17 timer på, 7 av) og det vokser flott uten at plantene strekker seg.

Anbefales om man har plass og lyst. Strømkostnad blir omtrent 7 kr pr dag i sesongen, men har som sagt skrudd av gulvvarme så det blir mindre i praksis for min del.

Hege sa...

Hei!

Dette høres veldig spennende ut! Vil gjerne teste selv med lysrør, men hvor får du tak i disse?

nina sa...

I en vanlig lampebutikk :-)