torsdag 2. juni 2011

Hekk av pil

En leser etterlyser bilde av pilhekk, og her kommer det. Denne hekken ble plantet sommeren 2009. Da satte jeg ca. 30 cm lange pilstiklinger ned i jorden, dekket til med bark, vannet godt - og overlot plantene til seg selv. Vinteren 2010 høstet jeg masse lange grener som jeg tørket og brukte til bed-rammer. I år har jeg ikke høstet fra hekken: Den står der tett og fin, og er over tre meter høy. Samtidig er den grasiøs - de lange kvistene vaier nydelig og det hvisler lett i bladene når det blåser. Jovisst er pil et flott alternativ til kornell og andre løvfellende hekkplanter!


8 kommentarer:

Mia sa...

Jag var inte klar över att pilen inte sätter rotskudd, men när jag läser är det nästan logiskt eftersom den alltid blir satt av pinnar. Skulle vilja ha en sån hekk, men blir den inte väldig bred?

Anonym sa...

Plantet for to år siden en alle` med piletrær som nå har vokst seg store. Målet er å få til "kuleformede trær. I fjor laget vi pilehekk av stiklinger, som også har skutt i været. Har nå til vår store ergrelse opptaget skadedyr, det vi si larver og røde flekker på bladene som også krølles og falller av. Er det noe som kan gjøres?

Hilsen ivrige piletrær entustiaster.

nina sa...

beklager, beklager - jeg har ikke sett dette spørsmålet før nå. Jeg vet ikke noe særlig om skadedyr på pil, og har selv aldri vært plaget av det. Mitt første råd er å klippe plantene helt ned, og så spa bort det øverste jordlaget rundt plantene sent på høsten og dekke over med god plantejord. Hvis larvene kommer igjen neste år må det åpenbart sprøytes: Kontakt meg, så skal jeg forsøke å finne ut av hva som trengs! :-)

nina sa...

Mia: En pilhekk blir omtrent så bred som du ønsker at den skal være! Min hekk er plantet i et bed som er ca. 50 cm bredt. Så vokser hekken i høyden, og da brer den seg også utover. Jeg klipper skuddene hver høst, tørker dem, og bruker dem til gjerder og bed-kanter og kurver. Da holder hekken seg ganske smal. Poenget er: En pilhekk blir akkurat sånn som du ønsker at den skal bli!

Heidi sa...

Hvor får man tak i pilstiklinger?

nina sa...

Hei! Du kan kjøpe pilstiklinger mange steder, f.eks. på klarapil.no eller skovstuenpil.no. Hvis du googler "pilstiklinger" får du opp mange treff.
Hvis du bor i Oslo-området og ikke skal ha mange hundre stiklinger, kan du komme og klippe her hos meg på Lørenskog :-)

Helvetes Møkkakjærring sa...

Er stiklinger bare avkuttede greiner som er satt i jorda?

Hilsen ferks og grønn hageeier
(som også bor på en topp og er til utstilling...)

nina sa...

Hei! Ja, pilstiklinger er bare pilkvister som settes i jorden. Det vanligste er å bruke kvister på ca 30 centimeter, fjerne de nederste bladene, og sette minst halvparten av lengden ned i jorden. viktig å vanne godt de første ukene, så nye røtter blir godt etablert. hvis du skal plante hekk anbefaler jeg å grave en grunn (ca 20 cm) grøft og fylle den med ny jord før stiklingene settes: Da får plantene like vekstvilkår, og hekken blir jevn og fin.