torsdag 24. oktober 2013

Kjøkkenhagen er vinterklar!

Nå er kjøkkehagen klar for neste års dyrking! Siden det ene kneet slo seg vrangt i vår måtte jeg finne en annen måte å dyrke grønnsaker på enn direkte i bed. Når det er vondt både å ligge på kne og å bøye seg, er det selvfølgelig lurt å "dyrke i høyden".

Dermed ble det pallekarmer - og datter Ida-Marie og samboer Erlend gjorde en kjempeinnsats med å fylle i jord og kompost, og male dem.  Jeg er storfornøyd med resultatet.

Fra stuen ser vi rett ned på vår nye kjøkkenhage, og det er umulig å ikke dra på smilebåndet: Denne kjøkkenhagen sprer simpelthen glede også når den ikke er i bruk!

20 doble pallekarmer med gangvei mellom, samt klatrestativ for f.eks. sukkererter ble det plass til i et hjørne av hagen.

Den eneste ulempen med denne dyrkingsmåten er selvfølgelig at det krever litt større innsats å få og å opprettholde "levende jord" når jordvolumet er begrenset. Mikroorganismer og meitemark trives nok bedre nede i bakken. Men med kontinuerlig kompostering på jordoverflaten i kassene og stadig "jobbing" med jorden i form av tilførsel av husdyrgjødsel, leire og kompost tenker jeg det skal gå bra.

Jeg flytter meitemark jeg finner andre steder i hagen over i kassene, og håper at de vil trives.........

I noen av kassene vil jeg ha flerårige vekster: Noen jordbærplanter er allerede flyttet over, og hvitløk er forskriftsmessig stukket ned innimellom (de nærmeste kassene på bildet).  I to kasser blir det jordskokk: Den sprer seg som kjent voldsomt, så det kan være greit å dyrke den på denne måten.

Der jeg ikke allerede har plantet, er jorden i kassene dekket med et ganske tykt lag organisk materiale: Løv, gressklipp, alskens annet hageavfall - og så har jeg strødd litt grov skjellsand over dette jordekket. Det skal få ligge og nedbrytes og gi både næring og økt mikroliv i jorden, og dermed bidra til sunne, friske grønnsaker neste år.

Det er spennende å prøve noe nytt!

3 kommentarer:

Åshild sa...

Jeg har også tenkt at det må bli pallekarmer neste år. Nå ser jeg at jeg skal ta meg tid til å beise kassene.

Hege sa...

Så flinke dere har vært, og kjempeflott med farger i hagen hele året :-)

Ha en fin helg i hagen !

Unknown sa...

Flott blogg med lekre paller. Jeg gleder meg til å følge deg videre. Kjekt med en seriøs hageblogger i samme bloggsamfunn som meg. Gleder meg til å følge deg.
Hilsen Elisabeth fra Hagebloggeren.no