Sånn ser krushøymolen ut hos meg akkurat nå:
Bland gjerne høymolblader med både skvallerkål og løvetann - da får du en frisk og litt bitter salat. Nydelig! Men pass på når du plukker løvetannblader: Akkurat nå er det lett å forveksle både haukeskjegg og svever med løvetann, og bladene smaker ganske forskjellig. (Men ingen av dem er giftige, så det er bare å smake seg frem til de riktige!)
Krushøymol inneholder masse mineraler, særlig kalsium, jern og fosfor - og er rik på A- og C-vitaminer.
Det betyr at når bladene blir store og ikke lenger er så gode å spise, er høymole kjempefint å bruke som plantegjødsel - både i form av gjødselvann og som ferskt plantemateriale. Bladene blir dessuten så store at de virkelig "monner" litt når vi trenger grønt plantemateriale til jordekke i kjøkkenhagen. - og det gjør vi jo både titt og ofte!
Vi som plages med revmatiske smerter og alle med anlegg for nyresten skal være forsiktig med å bruke for mye av planter fra slekten Rumex: I likhet med rabarbra (som tilhører samme plantefamilie) inneholder plantene mye oksalsyre, som kan fremme dannelsen av nyresteiner, øke revmatiske plager, og svekke opptaket av flere viktige mineraler - blant annet kalsium. Men da snakker vi om stort konsum over lang tid - og vi snakker om konsum av roten fra voksne planter. I noen uker fremover nå er de unge bladene en delikatesse, og kan nytes av alle.
Medisinsk brukes planten til å rense kroppen ved dårlig leverfunksjon, da lages det et avkok av roten. Avkoket kan også brukes ved hudproblemer, men selv foretrekker jeg å bruke uttrekk av ryllik (achillea millefolium) og roseblader. Både blader og rot brukes også som et mildt avføringsmiddel.
Høymolene tilhører samme planteslekt som syre: Begge heter Rumex til fornavn. Og begge tilhører syrefamilien - som ikke er blant de største plantefamiliene. Allikevel finnes det en Rumex for enhver anledning - hør bare: Småsyre, smalsyre, gress-syre, engsyre, storsyre og hagesyre. Og Amerikahøymol, vasshøymol, vanlig høymol, finnnhøymol, kjempehøymol, krushøymol, orienthøymol, hundehøymol, skoghøymol, fagerhøymol, byhøymol, myrhøymol og fjærehøymol.
På engelsk heter begge slektene "Dock". Jeg har forgjeves forsøkt å finne ut om "Curled Dock" og Yellow Dock" er to navn på krushøymol, eller om "Yellow Dock" er noe annet - opplysningene er mildt sagt motstridende. For vårt bruk spiller det ingen rolle, men når det skal lages profesjonell urtemedisin er det viktig å være nøye med korrekte plantenavn.
I "The Herbal Tarot" er "Yellow Dock" tilordnet det kortet som kalles To Mynter. Da handler det om balanse og måtehold, men også om å være fleksibel og smidig og leken. Og om å vente tålmodig på at ting skal "ordne seg".
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar