'Artist' heter denne viridiaflora-tulipanen. Den er utrolig vakker! Alle tulipaner med grønne striper - det kommer stadig flere - hører til i viridiflora-gruppen.
Et viktig råd for at plantingen skal fungere er å lese alle opplysningene om sortene man bestiller. Det er lett å la seg blende av vakre bilder. Mange tulipaner ser for eksempel mye høyere ut på bildet enn de blir i virkeligheten. Da er det litt dumt hvis de havner bakerst i bedet......
Det kan være litt av et puslespill å planlegge et bed med løkplanter som skal blomstre fra mars til juni. Helt som planlagt blir det aldri, uansett! Det sørger variasjoner i temperatur, nedbør, jordsmonn og løk-kvalitet for.
Selv synes jeg ofte det blir penest når løkplanter settes ned litt tilfeldig om hverandre. Dessuten krever det mindre planlegging......
Vi har mye å glede oss til......!
Her har jeg brukt blå forglemmegei til å skape liv og kontrast blant orange tulipaner.
Drenering, kompost og benmel er stikkord for flott løkblomstring. Jeg putter som regel litt grus, sand eller singel ned i plantehullet. I alle fall til store løk, som tulipaner, narcisser, allium o.l. Det forhindrer at løken råtner når høstregnet setter inn for alvor. Så strør jeg en stor spiseskje benmel oppi og setter løken oppå, og fyller igjen med kompost. Komposten trenger ikke være helt moden: Umoden kompost virker spirehemmende - og vi ønsker jo slett ikke at løkene skal spire i løpet av høsten! Til våren har komposten modnet og gir masse næring. Små løk pleier ikke å få egne "voksehull" her hos meg: Jeg skraper bort jorden i 3-4 cm dybde, legger et tynt lag med singel og rikelig med benmel, setter løkene nokså tett oppå, og spar kompost over. Jorden i løkbedene dekker jeg med så mye oppklipt organisk materiale jeg har, og kombinerer gjerne med et lag høy eller halm.
Rikelig med benmel og kompost sikrer løkblomstring i mange år.
Nesten alle disse tulipanene er mer enn seks år gamle!
Til våren raker jeg bort jorddekket, og krafser generøst med benmel inn i det øverste jordlaget. Så tilsetter jeg en blanding av kompost og litt hønsegjødsel - og venter spent på at de første deilige spirene skal dukke opp. I mellomtiden vanner jeg med hjemmelaget ugressvann, og passer på at det inneholder rikelig med kalium. (Valurt er en flott kalium-kilde. Den kommer raskt opp og får store blader som kan brukes både i plantevann og som jorddekke). Like før eller under blomstringen tilsetter jeg gjerne en ny omgang benmel. Etter blomstringen klipper jeg av blomsterhodet, slik at plantene ikke bruker energi på å sette frø. Så får stilk og blader visne helt ned av seg selv, sånn at all næringen går tilbake til løken. bladene visne helt ned
4 kommentarer:
Det var raskt levert! Tusen takk for gode råd! De skal tas i bruk ved årets nedsetting av ihverfall 1000 tulipanløker og eventuelt andre løker.
Så vakre og frodige tulipanbed du har.Hvor kjøper en benmel? Har aldri prøvd det.
jeg kjøper på hageland. de har det på plantasjen også. jeg tror alle hagesentra kan skaffe.
Nå gleder jeg meg til løkplantingen :) Skjønner at jeg er altfor knepen med gjødslingen, i år skal jeg være raus! Jeg bruker blodmel om våren istedenfor benmel – for å holde rådyrene unna... Vet ikke om det virker, men tulipanene får stå i fred :)
Legg inn en kommentar